Exekutíva SOV vyradila bronzového Musuľbesa z top tímu pre Londýn

23.09.2011 Celý región

Bratislava 23. septembra (TASR/SOV) – Výkonný výbor Slovenského olympijského výboru (VV SOV) vo štvrtok rozhodol o vyradení bronzového olympijského medailistu v zápasení voľným štýlom Davida Musuľbesa z top tímu pre budúcoročnú olympiádu v Londýne. Prezident SOV František Chmelár požiada listom Ministerstvo školstva vedy a výskumu SR o zastavenie štátnej dotácie poukazovanej na Musuľbesovu prípravu.

Práve prípad Musuľbes bol jednou z hlavných tém štvrtkovej exekutívy v rámci stavu kvalifikácie slovenských športovcov na olympijské hry 2012 v Londýne. Vzhľadom na to, že medailista z Pekingu nenastúpil na nedávny svetový šampionát v Istanbule a predĺžil tak svoju súťažnú absenciu už na tri roky, predseda štábu SOV pre OH 2012 a viceprezident SOV pre letné športy Ľubor Halanda predložil exekutíve návrh na neodkladné zastavenie poukazovania štátnej dotácie pre Slovenský zápasnícky zväz, určenej na prípravu Davida Musuľbesa. V diskusii sa viacerí členovia VV SOV zhodli, že situácia okolo neho v súvislosti s neustálym podporovaním jeho prípravy a zároveň s jeho dlhodobou absenciou na súťažiach vyvoláva negatívne reakcie vo verejnosti a je neudržateľná. Po hlasovaní VV SOV rozhodol o jeho vyradení zo Slovenského olympijského top tímu Londýn 2012.

V súvislosti s prípravami na OH 2012 v Londýne sa potvrdili definitívne termíny niektorých akcií SOV. V pondelok 24. októbra dôjde k slávnostnému podpisu slovenskej prihlášky na budúcoročné Hry XXX. olympiády, pričom hneď nasledujúci deň spustí spoločnosť Alpine Pro predaj prvej časti kolekcie oficiálneho olympijského oblečenia slovenskej výpravy pre verejnosť. Od 25. do 27. októbra sa uskutoční študijná cesta do dejiska OH 2012, na ktorej sa zúčastnia zástupcovia SOV aj športových zväzov. Dňa 15. novembra sa v Bratislave uskutoční seminár SOV pre kandidátov štartu na OH v Londýne. V budúcom roku sa od začiatku jari plánuje viacero aktivít SOV smerom k OH v Londýne, pričom najväčší rozsah bude mať bezmála trojmesačná olympijská štafeta s názvom \"Pozdrav Londýnu 2012\", ktorá bude od 1. apríla do 23. júna putovať po rôznych miestach Slovenska.

Vzhľadom na to, že budúcoročné majstrovstvá Európy v atletike vyvrcholia až 1. júla, požiadala členka VV SOV a predsedníčka Slovenského atletického zväzu Mária Mračnová o niekoľkodňový posun pôvodného termínu schválenia nominácie slovenskej výpravy na OH 2012. VV SOV odsúhlasil, že namiesto pôvodného termínu 28. júna schváli nomináciu až 4. júla 2012, aby mohol zohľadniť aj prípadné splnenie limitov na ME v atletike. O deň skôr sa uskutoční posledné predolympijské zasadnutie štábu SOV pre OH 2012, ktoré pripraví návrh nominácie na rokovanie exekutívy. Termín 43. valného zhromaždenia SOV sa posunie z pôvodne avizovaného 30. júna na 7. júla.

Pol roka pred OH v Londýne sa v rakúskom Innsbrucku uskutočnia I. zimné olympijské hry mládeže (v termíne 13. – 22. januára 2012). Exekutíva zobrala na vedomie informáciu predsedu štábu SOV pre ZOHM 2012 a viceprezidenta SOV pre mládež Vladimíra Millera, že momentálne spĺňa kritériá medzinárodných federácií na štart 29 slovenských športovcov – 4 v biatlone, 4 v sánkovaní, 2 zjazdovom lyžovaní, 2 v bežeckom lyžovaní a 17-členné družstvo hokejistiek. Je šanca ešte získať malý počet ďalších účastníckych miest. Nomináciu výpravy schváli VV SOV 15. decembra. Slávnostný sľub členov slovenskej výpravy na I. ZOHM sa uskutoční v Bratislave 10. januára 2012. Hneď po ňom sa výprava autobusom spoločne presunie do dejiska tohto podujatia.

Vladimír Miller, ktorý povedie našu výpravu v Innsbrucku, ďalej informoval, že Medzinárodný olympijský výbor schválil zjazdárku Petru Gantnerovú za slovenskú ambasadorku I. ZOH mládeže a zaradil ju medzi ambasadorov dovedna z 33 krajín sveta, ktorí budú pôsobiť v Innsbrucku. Ich úlohou bude starať sa predovšetkým o aktívnu účasť mladých športovcov zo ich krajín na aktivitách v rámci kultúrno-vzdelávacieho programu, ktorý má deväť modulov.

Veľmi kriticky hodnotil VV SOV vystúpenie slovenských športovcov na júlovom XI. letnom európskom olympijskom festivale mládeže v tureckom Trabzone. Alarmujúci nie je ani tak fakt, že výprava priniesla domov len jednu bronzovú medailu (zásluhou Dávida Zverka z cyklistickej časovky), čo sa predtým na letnom EYOF stalo iba raz, ale predovšetkým skutočnosť, že množstvo slovenských účastníkov EYOF sa umiestilo na chvoste štartového poľa. Výsledky poukazujú na celkove nízku efektívnosť práce útvarov talentovanej mládeže a na zostupný trend celkovej výkonnosti slovenských športovcov v predjuniorskom a juniorskom veku, ktorý v posledných rokoch nezastavil ani nový projekt centier olympijskej prípravy.

Členovia exekutívy sa zoznámili aj s vyhodnotením Olympijského dňa 2011. V rámci každoročného podujatia, ktoré sa koná na oslavu celosvetového Olympijského dňa (23. júna), realizovali predovšetkým regionálne olympijské kluby množstvo rozmanitých, hlavne športových aktivít. Na celom Slovensku sa na nich zúčastnilo dovedna 49.820 ľudí. Najmasovejšiu účasť na podujatiach v rámci osláv Olympijského dňa 2011 zaznamenal Olympijský klub Liptova - 7600 ľudí. Množstvo ľudí sa zapojilo do aktivít aj v regiónoch Košíc (6233), Banskej Bystrice (4500), Spišskej Novej Vsi (3780), Prievidze (3572) či Kysúc (3054), pričom počet dvetisíc účastníkov prekročili aj v regiónoch Trenčína, Bratislavy, Vysokých Tatier, Nitry, Trnavy a Lučenca. Najbližšie výkonný výbor SOV zasadne 20. októbra. Netradične v popoludňajšom čase, pretože predpoludním sa jeho členovia zúčastnia na slávnosti na pôde Univerzity Komenského v Bratislave. Na tejto slávnosti si čestný predseda SOV profesor Vladimír Černušák prevezme Zlatú medailu UK, ktorú mu udelí bratislavská Alma Mater ako svoje najvyššie ocenenie k jeho blížiacim sa 90. narodeninám (oslávi ich 25. novembra).

V dňoch 7. a 8. novembra Slovenský olympijský výbor v Bratislave usporiada seminár \"Medzinárodné vzťahy a šport\". Je určený predovšetkým pre športovú obec.

Zdroj: www.olympic.sk
 

Vyberte región